Pravý maďarský kotlíkový guláš

21. srpna 2008 v 12:53 | Zahrádka |  Recepty teplá kuchyně
Ahoj,
vzhledem k naší plánované cestě do Maďarska (Budapešť) a mému záměru publikovat na tomto webu recepty mé rodiny a mých přátel, které mají poznamenané různě na lístečkách a v notýskách jsem z webu Ladama a potažmo z webu www.madarsko.cz okopíroval následující recept na kotlíkový guláš pro 4 osoby. Nezbývá mi nic jiného, než popřát dobrou chuť.
Vaše Zahrádka

Kotlíkový guláš
Přísady pro 4 osoby:
hovězí maso 500 g, olej 8 cl, cibule 200 g, červená paprika 20 g, sůl 20 g, kmín 1 g, česnek 5 g, brambory 600 g, paprikové lusky 100 g, rajčata 800 g
Noky

mouka 60 g, vejce 1 ks, sůl 2 g
Jedná se o charakteristické maďarské jídlo, chloubu maďarské kuchyně, světoznámý pokrm oceňovaný labužníky, jež milují typická jednoduchá jídla. Hovězí maso omýt a nakrájet na malé kousky. V hrnci zahřát olej a nechat zesklovatět nadrobno pokrájenou cibuli. Odstavit z plotny a zaprášit sladkou červenou paprikou. Rychle promíchat, přilít trochu vody a vařit tak dlouho, dokud se voda nevyvaří, vše dusit ve vlastní šťávě. Přidat pokrájené maso, osolit, promíchat a pod pokličkou dusit při mírné teplotě až se vývar z masa vyvaří, přidat kmín a prolisovaný česnek. Koření promíchat a stále přilévat jen tolik vody, aby se maso dusilo v troše vývaru. Mezitím pokrájet omyté brambory na kostičky 1x1 cm a nechat stranou ve studené vodě. Zelenou papriku a rajčata pokrájet na stejně velké kousky. Z vejce, mouky, vody a soli vypracovat tuhé těsto a na pomoučeném vále utvořit malé nočky. Uvařit je v lehce osolené vodě, přecedit, hodně propláchnout studenou vodou a odložit stranou. Když je maso téměř měkké, vodu vyvařit a přidat připravené brambory a papriku. Dobře promíchat a několik minut společně orestovat. Pak zalít cca 1 l vody a při mírné teplotě vařit. Po přejití varem přidat rajčata a vše uvařit doměkka. Poté přidat připravené noky a nechat ještě asi 2-3 minuty táhnout. Podle chuti dosolit nebo přidat trochu pálivé papriky. Dobrý kotlíkový guláš musí mít ohnivě rudou barvu a být velmi vydatný, neboť se jedná o typické "Jídlo z jednoho hrnce". Servírovat horké, v polévkové misce.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Lada Lada | E-mail | 22. srpna 2008 v 9:33 | Reagovat

Už se těším, že si ho v Maďarsku dáme  :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama